Ensiklopedia Doktor Chenta

Wednesday, 6 August 2014

Orang Lain Boleh Buat,Aku Pun Boleh!


Rasa tak boleh dan tak yakin pada diri,sikap tu chenta rasa normal lah mmg ad pada sesetengah orang but bukan semua kay...chenta pun pernah rasa macam tu..rasa kurang yakin pada diri but orang yg kurang pada diri,yang x rasa dirinya hebat,dia telah gagal!

dan statement tu memang betul sebab masa chenta sendiri dah alami ! So sampai bila kita perlu berdiri ditakuk lama? Fikiran mengawal tindakan!

Allah bagi berdasarkan apa yang kita fikir jadi sentiasa motivate diri,cakap pada diri AKU HEBAT!

pasang matlamat,apa yg nk dicapai? Bila? Apa? Matlamat kena jelas,yakin pada diri dan bersihkan jiwa! Rasa malas,ilmu susah nak masuh,minta Allah bersihkan jiwa dan permudahkan segala urusan!

Tak perlu rasa rendah diri pada best student semua tu,fact semangat pelajar yang pernah jatuh kemudian dia bangkit dengan penuh motivate,best student boleh drop! So come on, keep move foward!

Chenta nak kongsikan sikit tips dari dato dr fadzilah kamsah utk jadi pelajar yang hebat

1)Jaga hubungan dengan Allah,jaga hati parent and guru! Banyakkan istighfat,qiamulail and say no to maksiat,lepak dengan kawan and so on! Bersihkan jiwa!ilmu tak kan masuk dalam hati yg gelap dgn dosa.

2)Study smart not study hard! Susun jadual elok2,tak perlu nak stay up sampai 3 4 pagi..tidur awal bangun pukul 3 pg,buat solat sunat minta Allah bg kekuatan then sambung study,gerenti settle!

3)pasang matlamat! Segala apa yg kita buat mesti ada tujuan!

4)jangan study sambil dengar musik,dan jangan tidur dalam kelas! 80% kejayaan datangnya dari tumpuan dalam kelas! So take a note!

5)jaga minda ,stop makan maggie dsbgnya..

pelajar cemerlang sentiasa berada dihadapan,pemikirannya sentiasa kearah positif! Yakin pada diri,AKU YAKIN AKU HEBAT! :)

*Goodluck ^^*

2 comments:

tiey smilez said...

Be strong Doktor Chenta. Normal la tu tetibe rasa down. Yakin pada diri insha'Allah boleh buat. Chaiyok!

My recent post : Homemade Inai Berbahaya!

twinscraftlife said...

HI!! 안녕하세요~ we are twinscraftlife! pls visit our blog shop^^ 꼭 오세요~~!!^^ twinscraftlife.blogspot.com