Ensiklopedia Doktor Chenta

Thursday, 15 August 2013

Petanda Hidup Tak Berkat

Everyone has one common goal in life to achieve true happiness. The biggest factor holding us back from achieving our dreams is, simply and sadly, our own selves. We put limitations on ourselves everyday, whether intentionally or unintentionally. There are so many ways we can alleviate these restraints am i right? *kibas kipas semaksima mungkin*

so,if u in order to become a happier person,first thing we need a "ka ba ro ka alif ta nun" ! kadang-kadang kita selalu rasa serabut dengan kehidupan kita,masalah datang tak henti-henti,duk pikiq jugak la await sampai lagu ni..woish,sampai terkerut2 dahi advance tapuk dahi sendiri kalau masalah tu sebeban mai !


jadi,apakah propaganda hidup kita ni tak berkat?

1. Duit banyak, tapi cepat jer habis.

Tak tau duit pergi mana. Pendapatan bertambah, tapi asyik tak cukup jer. Duit banyak dihabiskan pada benda yang sia-sia. Patutnya bila duit dapat banyak, sedekah pun kena la bertambah. Tapi tak, kita jadi makin kedekut. Sedekah tak bertambah, duit tetap habis ke tempat lain.

2. Buat kerja, tak siap.

Projek ada macam-macam, idea banyak, tapi satu pun tak berjaya. Macam-macam usaha dibuat, macam-macam projek kita cuba nak lakukan, tapi semuanya tergantung. Semuanya tergendala. Satu pun tak berjaya. Kalau ada yang menjadi, tapi tak seperti yang dirancangkan.

3. Buat sesuatu, tak dapat manfaat.

Baca buku banyak, tapi ilmu satu pun tak lekat. Nasihat orang pandai, tapi diri pun tunggang langgang.

4. Masa habis dengan sia-sia.

Kononnya sibuk, tapi sebenarnya banyak masa dihabiskan dengan perkara yang sia-sia. Leka main fesbuk, leka tengok TV, leka berborak dengan kawan, leka main game, leka melepak dengan kawan-kawan. Tapi nak luang baca Quran 5 minit sehari pun tak boleh. Solat pun akhir waktu. Solat tak sampai 5 minit. Zikir langsung tak amal. Malah nak berdoa untuk diri sendiri pun malas.

Nobody is happy all the time, but some people are definitely more fulfilled than others.sama-sama lah kita perbaiki diri ke arah yang lebih baik.chenta pun kadang-kadang pernah juga mengalami situasi yang sama . mungkin sebab ...... banyak main fb dan blog kot? mungkin ..........
 SUMBER

# lepasni chenta jarang2 dah untuk hapdet blog,o9 fb,instagram,pencicit,wechat and so on lah sebab chenta banyak kerja yang perlu disettle ,ouwwh hidup !

8 comments:

Nur Afridayati said...

Selamat hari raya.done follow...jgn lupa follow balik ye

fiza saiza said...

Selamat Hari Raya...
SamaII kita muhasabah diri untuk tangani stres...

Done follow !! :)

akmaL said...

punca hidup xberkat sebab kita lebih mencari redha manusia dari redha ilahi..jom perbaiki diri dan selamat hari raya =)

Teena Tna said...

wah, jangan stress sangat. cuba tenangkan fikiran jap.

#selamat hari raya

Sheda ucu said...

good info syg thanks

cik chenta said...

Nur Afridayati : selamat hari raya,insyaAllah i'll follow u back :)

Fiza : ok,selamat hari raya .. jgn stress2 :D

Teena : selamat hari raya :D .. yeah,just be cool ..keep calm dear :)

Sheda : most wc.... ^_^

syiela said...

selamat hari raya.. jgn stress ye :)

Alia Laila said...

Assalamualaikum, Doktor Chenta :)

Ustazah dekat sekolah pernah cakap, "Kalau kita kejar akhirat, insyaAllah dunia yang akan ikut kita." Thanks for the info :)