Ensiklopedia Doktor Chenta

Saturday, 3 August 2013

Kepelbagaian CintaRasa

ok ! pagi-pagi buta chenta dah buka lappy untuk taip entry ! macam mana maknya tak bagi tazkirah pagi kalau ini kerja anak daranya dipagi hari hohoi ! by the way,first of all Alhamdulillah chenta dah berjaya siapkan assignment usuluddin dan bahasa melayu fuh ! tinggal 1 je lagi assignment yang still in progress thats is my killer subject ! u know what i mean.....?

"bahasa arab!"

YESSS ! bagi chenta bahasa arab ni tak lah susah sangat tapi kalau nak banding dengan english,chenta lebih hyper act english lagi kot ... kot lah kan... tapi semua tu bukan 1 alasan untuk kita belajar bahasa asing dan inilah yang dinamakan kepelbagaian cintarasa ! nak mendalami sesuatu ilmu kena jatuh cinta dulu baru boleh feeling,macam first love tuu..~rencah kehidupan ni kena lah selalu upgrade,tak kan tiap hari nak pakai ajinamoto memang tak berambut lah korang ! macam tu juga dalam ilmu,perlu ditambah dengan pelbagai taste baru mantap ! 

actualy chenta merupakan anak kacukan yang tulen tanpa darah melayu ! got it ? ok my daddy was chinese while my mummy was indian but u should know that we are MUSLIM ! thats why la masa chenta kecil2 dulu ada lah beberapa makhluk comel yang ejek chenta "S.E.P.E.T" ! but i think i need to be proud right ? kadang-kadang saya cakap chinese,kadang-kadang korea *angkat kening*

kaw ade???

so chenta rasa tak perlu lah nak sound2 orang lain even dia guna bahasa lain sekalipun.ada juga certain yang cakap chenta ni macam poyo je cakap bahasa pasar,kejap english,kejap melayu.. as i told u before,chenta bukan original malay people like u olls ! chenta masih lagi belajar dan belajar dan sekarang chenta dah.......nak kata pandai tu tak lah tapi kalau nak bercakap tu boleh lah,dalam bahasa arab ! 

tak rugi pun kalau kita belajar bahasa asing ! at least kalau korang jumpa pelancong asing takdelah korang tersenyum2 kambing muka gentle time mereka sedang kutuk u olls hehe..

sekarang chenta sedang berusaha keras dalam pembikinan assignment bahasa arab ni,Alhamdulillah nampak lah arus positif tu setelah direject beberapa kali oleh ustaz :(


assignment bundle yang direject !


baiki,edit then print..begitulah rutin chenta selagi assignment tak siap !

bahasa menunjukkan bangsa,jangan lah jadi macam katak bawah tempurung besi padan duk speaking in malay sampai bila-bila . belajar dan terus belajar,kalau tak belajar macam mana nak tahu ye dak? tiada alasan dalam hidup ini melainkan malas dan rajin :)

ok lah ,chenta still banyak lagi benda nak buat . kepala pun dah start migrain,nak kena fokus untuk study pulak ni.. exam menanti ! oh dear,doakan chenta ya semua ! and the lastly chenta minta maaf dari hujung rambut sampai hujung kaki,halalkan semua lah kot depa ada sedekah apa2 kat chenta even amal jariah sekalipun .. 

ok semua,idios ! daaaaaaa~ *sembam muka atas buku*

1 comment:

Myss Ammi said...

gud luck for ur asignment, chenta. bru tahu chenta ni ank kacukan rupenye..huhuhu