Ensiklopedia Doktor Chenta

Thursday, 29 August 2013

I Believe I Can Do It !

"aku bukan otak batu geliga macam kau jah oit!"

The phrase “You can do it if you just believe” has become so watered down to the point that people just roll their eyes when they hear it ! 

To succeed, we must first believe that we can ! kalau takde keyakinan macam mana nak keep move foward,right? macam biasa lah orang melayu kita ni nak2 kalau bagi cakap kat depan even dalam kelas je pun,bukan dekat dewan parlimen tapi dia punya takut tu memang Nauzubillah ! silap hari bulan tak pengsan,maybe u olls akan diserang penyakit kencing tak lawas ! 

aku pun sebenarnya takdelah confident sangat,bila naik atas stage nak "berkhutbah" tu rasa nervous je tengok orang ramai kat depan aku ! terasa diriku bagai hotstuff seketika *peace* ! tapi prinsip aku "bila kita yakin kita boleh buat,thats mean kita mampu melakukannya!"

ada juga yang jenis tak cuba lagi tapi takut kalah lah,takut orang mengata lah . sebenarnya bila kita dah mencuba even kita kalah tapi sebenarnya kita dah BERJAYA ! kita berjaya melonjakkan prestasi kita berbanding mengalah sebelum mencuba ! 

tak kurang juga ada student yang jenis dalam kelas bukan main sopan bin santun since cikgu mula berbicara "ada soalan?" "hah ! awak ! cuba jawab!" . padhal kalau time sesi halaqah,beliau lah ratu gossip ! buat assignment/homwek pun macam tu,rela tiru orang dari takut salah,takut nak mencuba? sampai bila nak pandai?


"Wah ! kemain sakai muka kau !"

so You have to believe in yourself ! Believe that you will succeed, and you will. tak perlu rasa takut dan rendah diri sebab dikata,diumpat oleh orang lain ! mereka yang duk sibuk mengata tu bukannya primadona pun,entah2 suruh duduk atas stage terus mintak inhaler !!

2 comments:

✿ pink velvet ✿ said...

yeahhh! setuju sgt :)

Nur Azwa Edora said...

percaya pada diri . itu yang lebih penting ! :)