Ensiklopedia Doktor Chenta

Thursday, 18 July 2013

Berat Mata Memandang,Berat Lagi Mahu Memikul

masa chenta zaman sekolah dulu,kalau boleh chenta nak sangat masa tu cepat berjalan ! serius memang tension gila kalau pergi sekolah . bila dah pergi sekolah semuanya jadi malas sampai cikgu mengajar kat depan pun kita sibuk duk lukis peta malaysia atas meja . tu baru time cikgu mengajar,tak plus dengan homework lagi ! kalau ditambah homework secukup rasa,memang sah aku lah orang pertama yang tidur berbantalkan buku ! malas ok,ada masalah ?

dulu homework but now i got a new trouble ! ok , chenta dipaksa untuk menyiapkan 3 assignment dalam masa beberapa bulan ! seriously memang rasa tertekan juga la main assignment bertimbun bak everest gituh ! bayang la,assignment start bulan 6 dan kena hantar awal bulan 9 ! bulan 11 chenta dah exam semester 3 choi ! terpaksa juga lah chenta gagahkan tulang 4 kerat chenta ni . nak tak nak kena juga buat ye dak? ingat buat assignment ni macam buat homework ke ?! salah format memang kena reject lah jawabnya . lepas satu,satu kena taip balik nak baiki haish ...

kalau masa zaman sekolah dulu bukan main beria nak masuk U , macam best je kan ? takde disiplin,tak payah pakai baju sekolah tapi masuk U ni memerlukan kekuatan fizikal dan mental ! yang paling penting sekali,agama dan pendirian tu kena kuat sebab belajar kat tempat orang ni memang banyak pengaruh . 

so sekarang jadual chenta memang padat sangat2 . chenta start belajar pukul 6.45 pagi thats mean pukul 6.30 pagi tu dah kena keluar hostel,balik pukul 5 petang dan tidur pukul 12 malam then bangun pukul 3 pagi ! huh,keling punya jadual ! rasa semput juga sampai brainless chenta dibuatnya , biasa kalau dah tension tahap gaban memang chenta terus call parent chenta dan luah problem kat parent chenta . paling kurang dapat lah juga suntikan semangat untuk chenta terus bangkit dari lena . manja itu chenta,peace yow !

chenta memang dah takde masa nak melencong ikut lorong lain . kena lebih fokuskan pada study dan sekarang pun memang chenta sedang "berpantang" dalam rutin study . yang paling chenta care dalam rutin chenta ialah

1) MAGGI

Dulu chenta memang hantu maggi,time study je makan maggi . maggi dan chenta ni ibarat isi dan kuku yang memang tak boleh dipisahkan ! tapi sejak2 nak exam ni kena lah jaga,kalau tak lembab lah otak dibuatnya.kalau dulu chenta makan tiap2 hari tapi sekarang just sebulan sekali , nak tinggal terus gua x mampu beb !

2) UBAT GENIUS


memandangkan chenta sentiasa sibuk so chenta ambil keputusan lah untuk tibai ubat genius ni,cap abqori . ubat ni gabungan makanan sunnah like kismis,kurma dan banyak lagi lah untuk makanan minda . minda ni kita kena bagi juga makan,baru ada power ! rasa ubat ni memang best,macam gula-gula perisa coklat gituh ! 

3) JAGA DISIPLIN STUDY


Biasanya chenta akan spent kan masa chenta 3 jam sehari untuk study,tidak termasuk buat homework,assignment bagai . nak berjaya kena usaha keras ye dak ? kalau setiap hari kita sentiasa biasakan diri dengan zon selesa,suka hangout dengan member,lepak,malas, homework tak siap,macam mana nak move foward ? by the way yang paling penting sekali jaga solat,jaga hubungan dengan ibubapa,kawan-kawan,guru-guru baru lah nak belajar tu mudah sebab ada keberkatan kat situ .

lepasni tenggelam timbul lah chenta di webie,apa2 pun doakan chenta dapat result yang best and the last one is chenta minta maaf sangat kat u olls kalau ada buat salah,silap or buat korang kecil hati ok .

1 comment:

Nur Azwa Edora said...

hehe .. dulu igt lagi ,, sy selalu makan ubat dalam botol tu .. tapi xde pape kesan .. hahaha :D