Ensiklopedia Doktor Chenta

Monday, 1 July 2013

siapa aku akan datang adalah siapa aku sekarang !

hey all ! ramai yang tertanya2 chenta sekarang future study dimana? dalam kos apa? and ada certain blogger yang tanya chenta 

"akak ambil course medic ke??"

whoaa! actualy chenta bukanlah seorang pelajar medic even im still using a DOKTOR chenta when i've been a blogger . dulu memang lah chenta minat gila nak jadi doktor masa chenta form 5 dulu sebab apa? gaji doktor mahal ! nanti boleh pakai BMW ! Ferari ! dan ... dapat balak berstatus kan doktor ! ops ! nampak tak betapa materialnya chenta? thats why lah ada hikmah disebalik apa yang terjadi chenta tak berjaya capai cita2 chenta to be a medic doctor because nawaitu pun dah terpesong jauh ! but at least dapat juga lah chenta rasa nak jadi doktor tu even bukan medic tulen,im still a doctor ok ! doktor apa ? doktor cinta hehe .

so masa chenta form 5 dulu chenta start bersekolah di SMASID dalam aliran sains tulen , ok masa tu nak sangat jadi doktor kan so masuk kelas sains tapi bila cikgu start ajar addmath,fizik and segala subjek yang ada nombor berterabur tu chenta dah mula rasa loya,kalau ada panadol sepapan memang semua chenta tibai ! u must know that im really2 hate math ! 

form 5 (SMASID student!)

dah banyak kali chenta rasa chenta gagal dalam hidup chenta . gagal study,gagal main , gagal cinta erm ... ok2,masa chenta form5 masa tu chenta feel hidup zaman jahiliyah lagi masa tu,tahun nak SPM masa tu lah chenta putus cinta . ok,touching . frust tu memang frust juga lah sebab nak exam kan tapi salah chenta juga siapa suruh miang time sekolah kan ! so pada adik2 yang masih bersekolah tu tak payah lah sibuk bercouple,kejar cita-cita dulu baru kejar cinta . chenta bercakap berdasarkan pengalaman chenta,u know that i da makan garam dulu dari u olls !

bila result SPM keluar,chenta rasa macam happy je,macam best student macam mana? tunjuk result dekat parent pun dengan muka yang bajet dan poyo tu

*my parent looking my SPM's result*

ok, A,A,A,A,A

sampai je dekat subjek addmath my parent scream

"WHAT !!! U FAILED IN ADD MATH !!! U GET "G" ??!!!"

as u know,chenta still berlagak cool muka tak bersalah . so masa nak isi borang UPU tu chenta got a trouble memandangkan chenta dapat G dalam addmath,takde sapa nak ambil chenta jadi future doctor *kesat air mata sob3* . chenta try minta asasi bahagian agama di merata universiti tapi semua nya direject maybe ramai yang dapat straight A dalam SPM time tu thats why saingan pun agak sengit juga lah .

nak sambung kolej ? Universiti swasta ? chenta rasa rugi sangat, first mungkin sebab diploma so chenta kena habiskan masa untuk buat diploma selama 3 tahun ! and the second is chenta kena buat pinjaman PTPTN , mati lah kalau seumur hidup berhutang dengan kerajaan gara2 PTPTN . kalau start belajar pinjam RM20,000.00 ,campur dengan bunga adalah RM25,000.00 so sampai bila nak berhabis hutang tu ? melainkan kalau korang anak tan sri,mak kau ada butik,ayah kau tauke kayu balak boleh lah nak bayar cash atau tanggung korang study kat U .

chenta try discuss dengan parent chenta,dengan kaunselor nak future study kat mana . and now im already 19 years old,sekarang chenta belajar di SMKADG as a upper form 6 student !

yeah ! im upper 6 student model!

 
even dah 19 tahun chenta still rasa like im alwalys 17 years old ! *ribbon scarf*

ramai yang cakap standard yang belajar STPM ni biasanya semua yang result SPM kantoi ! hello ! be open minded,kat sekolah chenta budak yang 5A keatas ramai yang future STPM termasuk chenta hehehe *kibas kipas angin semaksima mungkin* . lagi pun belajar form6 ni tak rugi sebab korang just spent masa 1 tahun setengah je and then terus sambung ijazah,PTPTN pun tak payah pinjam,biasiswa pun dapat,belanja pun murah tapi 1 je lah leceh,i must be like a school student,kena ikut peraturan dan........pakai baju sekolah :(

tak semestinya dapat straight PMR ,SPM pun straight A dan tak semestinya tak dapat straight A SPM still tak boleh berjaya ! yang penting kena kuatkan semangat dan ingat gagal sekali bukan bermakna gagal selamanya !

konvo sem-1

Alhamdulillah i got a CGPA 3 for sem 1 ! pada yang STPM dapat CGPA 4 tu tahniah chenta ucapkan ! tapi chenta nak nasihatkan kalau sambung form6 pastikan semangat kena kuat ! sebab STPM adalah killer exam yang lebih susah dari matrik,asasi,diploma even degree sekalipun sebab STPM adalah ranking nombor 5 soalan paling susah di dunia ! sebab tu sijil STPM lebih laku kalau nak kerja dan kalau nak masuk universiti pun mudah sebab MPM lebih mengutamakan pelajar STPM dari pelajar diploma dan matrik ! sejak STPM pakai sistem modular (sistem baru) , makin payah silibus dan exam . sekolah chenta pun paling tinggi dapat pointer 3.75 and did u believe that chenta one of them ? hehe

untuk STPM chenta future dalam bidang agama,so chenta ambil 5 subjek and the subject is bahasa melayu,syariah,pengajian am,usuluddin dan bahasa arab ! tengok 5 tapi separuh mati juga chenta nak kejar 5 subjek ni tau ! so sekarang chenta dah tukar ambition memandangkan chenta ambil syariah and Alhamdulillah i got "A" for that subject,i think i want to be lawyer 1 day and future in law islamic faculty ! 

by the way chenta pilih course agama ni sebab sekarang pekerjaan under agama sangat diperlukan dan ilmu agama ni adalah ilmu akhirat so tak rugi kalau belajar . jadi kalau orang tanya bab hukum hakam,bab agama,tak lah tergagap nak jawab . tak lah mudah nak kena tipu dengan puak2 kristian am i right?

sekarang chenta sedang sibuk memandangkan ni tahun last chenta sebagai seorang upper 6 student so banyak lah segala assignment yang chenta kena siapkan,update blog? online fb? maybe sebulan sekali kot . kot lah kan .

pada adik2 yang still sekolah dan nak exam tu buat betul2,dan yang sedang frust tu jangan ikut sangat rasa frust tu ok ! terus maju kehadapan ! anda adalah apa yang anda fikirkan ! be positive dan cuba fikir matlamat dan bayangkan siapa aku 5 tahun akan datang !

like me,selalu berangan nak jadi peguam mahkamah syariah . peguam lah sangat,choi !


# pst~ ada orang tanya betul ke chenta dah bertunang?? yes,im engaged already! with who?? biarlah rahsia,tunggu chenta kahwin baru chenta kasi taw haha~

1 comment:

Ainin Sofia said...

Follow sini dear friend =)