Ensiklopedia Doktor Chenta

Saturday, 15 June 2013

Dapat Straight A SPM Tak Kan Nak Jadi Ustaz?

Biasa kalau dah habis SPM mesti orang pakat duk serbu korang , phone berdering tak henti-henti terasa macam artis paling hot dikejar melodi gitu and actualy semestinya ramai yang ringan-ringan mulut untuk menemu bual korang am i right ? chenta pun pernah alami perkara yang sama dan soalan yang paling koman sekali pun mesti orang akan tanya

"berapa A kau dapat?"


kalau straight A memang sah lah bukan main laju je korang jawab , kalau boleh nak update status kat facebook biar satu dunia tahu tapi kalau sebaliknya memang gerenti korang matikan phone then berkurung dalam rumah.soalan kedua yang orang akan tanya adalah

"lepas ni nak ambil course apa?"

bila atas kertas tu terpampang 9A , tak sempat korang nak jawab , makbapak korang dah sampuk

"ala jadi arkitek lah , esok lusa boleh tolong design kubur bapak kau."

tapi cuba kalau result SPM tu taraf hidung tenggelam timbul , standard memang korang akan pergi kolej atau universiti swasta atau bahagian kemahiran , paling low class pun kahwin je lah senang cerita ! by the way, ada certain parent selalu syorkan anak-anak ambil course agama sebagai jalan terakhir

"kau pergi oversea lah ambil agama jadi pak ustaz ! muktamad !"

bagi chenta,tak salah untuk future dalam bidang apa sekalipun asalkan agama tak tinggal dan jangan sesekali jadikan course agama sebagai langkah terakhir ! biar lah kita ada kerjaya berkarierkan islamic , kalau jadi engineer biar engineer yang tahu agama , kalau doktor biar jadi doktor yang Al-Hafiz baru chill beb ! 

dulu chenta memang teringin sangat nak jadi doktor pakar , pakar lah sangat and now im already be a doctor , Dr.Chenta hahaha . sebenarnya parent chenta yang jadi tulang belakang chenta untuk chenta terus future dalam islamic faculty ni , siapa kata aliran agama ni sebagai langkah terakhir ?! dapat result gempak pun still boleh future islamic course lah , macam chenta mana tahu kot-kot chenta jadi peguam yang berkalibel almaklumlah chenta kan pemuda belia agresif !

so siapa-siapa yang dalam dilema bercerai berai lepasni boleh berunding dengan chenta , terima kasih.

# agak2 boleh jadi calon PRU-13 tak? hahaha .. spoiled mood , chenta was fever :(

2 comments:

Fatin Farhana said...

betul tue....amik kos agama, boleh mnjamin future jgak..^_^

Cik Miela said...

betul. menjamin masa depan di dunia dan di akhirat :)

Salam kenal. first time singgah sini. awak awak umur awak 19 tahun?. dah bertunang ke?. maaflah kalau menyibuk, hehe :)