Ensiklopedia Doktor Chenta

Saturday, 8 December 2012

Blackberry vs Iphone

ok sekarang ni zaman dah berubah , dunia dah maju . masing2 nak pakai phone canggih , dalam hati bangga je rasanya nak2 time dipuji


"uishhh..cantinya handset kau . mesti mahalkan . "

apa lagi kembang dan kempis itu perkara biasa . tapi bagi chenta  sebelum korang memilih apa yang korang nak , korang kena tahu dulu apa tujuan utama korang nak sesuatu benda tu . Nak kata , dua dua benda kat atas ni banyak kelebihannnya , tak jugak . Masing-masing ada kelebihan dan kekurangannya tersendiri . Cuma apa yang perlu kita ambik tahu , tujuan kita nak beli benda tu . 

  •  " Aku Suka Bergambar ! "
Rasanya , korang sendiri pun tahu kualiti gambar iPhone dengan Blackberry . Dah sah sah lah iPhone menang lagi kan ? Kalau nak Chenta senaraikan ciri-ciri kualiti gambar tu memang Chenta tak tahu lah . Korang boleh Google cari sendiri ye . Kalau korang lebih minat bergambar , means tujuan korang cari phone tu , Chenta rasa better korang beli ipongg lah .

  •  " Aku suka Online Facebook , Twitter , Whataspp , BBM and so on ..
Seperti yang korang nampak , zaman sekarang dah makin canggih sampai nak online kat phone pun dah boleh . So , bagi yang suka ber-facebook , ber-twitter or whatsapp ke apa better korang beli blekberi . haha . Terbaik dari ladang . Bukan Chenta kata iPhone ni tak boleh nak online . Tak . Actually boleh je . Tapi kalau nak SAVE duit , better beli Blackberry .

  •  "Aku Suka Main Game !"

Bagi korang korang yang addicted to games , memang sah lah korang kena sambar satu iPhone . Game dalam tu memang banyak kalau korang nak download . Macam blekberi , game apa la yang ada sangat kat dalam tu . Paling tak pun main ketuk ketuk kepala binatang . haha . Kelakar game tu . Tapi bagi yang kaki game , beli la iPhone ! Yahc . Best . Best.. Macam-macam game ada dalam tuu  . Betul . Tak tipuuu ...

  •  " Aku Tak Suka Phone Yang Ada Touch Screen bagai! " 
Kalau dah kata tak suka phone yang ber-touch screen dah sah sah lah korang kena beli Blackberry . Keypad ada . Yang touch screen sekali dengan keypad pun ada . Ye la . Kalau lelaki kan . Jari diorang tak de lah secomel jari jemari kaum Hawa kan ? Jari lelaki besar2 . So , rasa memang jenuhlah nak taip guna ipong yang bertouch screen tambah pulak huruf yang nak ditekannya kecik - kecik . haha . jenuh typo je keje bila menaip . Hee . Kan ?

* Pilihlah apa-apa pun asal jaga harta korang tu elok-elok dah lah ye . Tak pandai jaga , merana lah badan :) Chaw !

3 comments:

luqman zakaria said...

kan..seriously kalau nk beli something kite kene tahu bende tuh memenuhi keperluan kite ke tidak,

zila manaf said...

3310 ade buttn hoho

MisEyz BLurz said...

wahh..suka..suka...!!hihihi..terasa nak beli Iphone jer..huhu