Ensiklopedia Doktor Chenta

Thursday, 12 July 2012

BERTUDUNG.. KERANA FESYEN ATAU AURAT??


pakai tudung TETAPI:-
 baju dan seluar yg dipakai KETAT dan JARANG
(pakai tdg TAPI baju ketat siap pakai legging SEKSA tengok)
 TABARRUJ
(bersolek secara berlebihan dgn NIAT menarik perhatian LELAKI ajnabi)
 tudung tidak melepasi DADA
(menampakkan bentuk anggota badan yg sepatutnya ditutup menggunakan tudung,tu lah TUJUAN UTAMA bertudung sebenarnya nak TUTUP part tuh)
 memakai sanggul tambahan
(menyerupai bonggol unta,Rasullullah laknat taw golongan nih)
 merias,mencukur,mencabut atau mengalis kening
(Allah S.W.T melaknat wanita yg menipiskan kening mereka)
 memakai bulu mata palsu
(ni pun kira TABARRUJ juga ni n hukumnya sama mcm menyambung rambut)
 memakai cat kuku(nail polish) dan memanjangkan kuku
(ni mmg jelas dah haram kan)
 memakai inai
(sbnrnya boleh tapi bagi wanita yg belum berkahwin kalau nak pakai juga inai WAJIB pakai sarung tangan sbb inai ni sbnrnya utk diperlihatkan SUAMI je)
 memakai inai yg bercorak dan banyak ukiran
(HARAM walaupun utk wanita yg sdh berkahwin sbb ni kira meniru adat resam kaum lain n kira ita dah termasuk dlm golongan tersebut)
 memakai tudung yg jarang sehingga menampakkan leher dan rambut
(kena pilih tudung betul2 tak boleh jarang ya)
 menutup aurat TAPI berPOSING di depan camera dgn GEDIKnya...hehe
(kalau dah tutup aurat tuh betul2 lah ambil gambar kan jgn la te gedik2...gedik utk SUAMI je)
 TIDAK pakai STOKING!
(KAKI juga AURAT!!!WAJIB pakai stoking ok)
 memakai MINYAK WANGI yg berlebihan
(HARAM wanita yg memakai minyak wangi secara berlebihan dan masuk dlm kalangan LELAKI)


TAKE A NOTE ::

 dan yg paling penting sekali kalau ada gambar yg kita x TUTUP aurat dgn sempurna di facebook cpt2la DELETE sebelum dosa melambung tinggi!!
 anggaplah 1 LIKE tu Allah balas dgn satu sebatan dari neraka di akhirat kelak,so kalau ratusan org LIKE berapa dah kan balasan dapat nanti???
 SERIOUSLY perempuan lagi cantik n nampak MAHAL kalau TUTUP AURAT dgn SEMPURNA(sememangnya mahal)
 so,sama2 lah kita meningkatkan keimanan kita kepada Allah org dah bagi kesedaran tinggal nak tunggu je bila kita nak SEDAR?HIDAYAH berabad dulu dah sampai..........
 dan x semestinya wanita yg tidak TUTUP aurat tu jahat dan x semestinya wanita yg TUTUP aurat tu baik...SEKURANG-KURANGNYA yg TUTUP aurat tu baik sebab PATUH perintah ALLAH...mereka takut akan PENCIPTA mereka
 so,tunggu apa lagi???segeralah:

SEDAR...BERUBAH dan ISTIQAMAH ^^ !!


# sama2 lah kita ambil iktibar , semoga ALLAH melindungi kita dari azab api neraka dan seksa kubur, Ameen.. :) ..sumber ---> pages Couple Is Totally Halal After Nikah

2 comments:

Ain said...

Ain pon pilih tudung yag betol-2 x jarang. Lagi-2 bile pilih tudung bawah..semuanye jarang..so ain x pakai. Kalau menggedik depan kamera tuh...x de lah segedik mane pon kan..kah-3.

cik eiyQa said...

hahaha... biaselh posing2 depan kamera tuh ..btw baguslah ain prihatin dalam bab pemakaian.. syabas ! :D