Ensiklopedia Doktor Chenta

Thursday, 1 March 2012

tutorial tetapan internet/3G samsung galaxy tab


Amacam? cun tak? hehehe...
ok hari ni eiyqa na ajar korang macam mana nak tetapkan internet/3G pada galaxy tab

 mula2 korang kenalah pergi dekat setting dan klik wireless and network

 pilih mobile network..nanti akan tertera lah acess point name dekat screen tu

 tekan butang menu dan pilih add APN

 sekarang korang kenalah masukkan maklumat berdasarkan perkhidmatan telekomunikasi yang korang gunakan..

bagi pengguna celcom  

 name : celcomwap
 APN : celcom3g
 proxy :  010.128.001.242 
 Port: 8080 
 Server: http://3g.celcom.com.my  
 MMSC: http://mms.celcom.net.my 
 MMS: 010.128.001.242  
 MMS PORT: 8080  
 MCC: 502 (jika tiada, masukan nombor tersebut)
 MNC: 19 (jika tiada, masukan nombor tersebut)
 APN TYPE: internet + mms 

 dah siap korang boleh lah tekan butang menu dan save

 jangan lupa restart semula galaxy tab korang tu..sekarang galaxy tab korang dah pun ada perkhidmatan internet/3G wee! hehe..

No comments: