Ensiklopedia Doktor Chenta

Wednesday, 1 February 2012

tips meringankan blog


hehehe . Amacam korang semua ! Sehat takk ?
Takk ? Alar.. Kesiann nyer. G mam ubat , pat ! hehe :)

Oke , Kali ni , aq nak share ciket tips , macam mana nak ringankan blog korang tuh !:)
Jap , before tuh , aq nak tanya ,  Blog aq BERAT or RINGAN ? hehe.

Ntah lah , pada aq , blog aq niyh agak ringan lah kott !
Tak tahu lak , pada korang apa ! :) okiee! :) Cepat!! Cepat ! Korang nak tahu ke tak ?
Kalau nak tahu , boleh teruskan baca ye ..
Kalau tiba tiba tak de mood ker, or malas nak dengar celoteh aq , korang boleh 
angkat kaki blah .. oke  .?:) Trimaass ~

Oke . Bagi sesiapa yang nak teruskan tuh , aq bagi ciket tips taww?:)


Jangan Letak Terlalu Banyak Widget
Tahu ke korang . Apa itu Widget ? hehe . tAk tahu ye..? alar. yang korang letakkan dekat Sidebar korang tuh , and yang korang dok Tekan - tekan Add Gadget tuh , haa. itu lah Widget ! HAHA! Kalau  Blog korang penuh dengan Widget , memang selalunye , ianya akan memberatkan blog korang n automatik , blog akan lambat untuk load :)

Elakkan Meletak Widget yang TAK Penting
Apa Maksud aq ye? hehe , Alar . oke . macam niyh . Korang tengok dekat Sidebar korang . Ada tak korang letak e.g : Jam (clock) , Hit Counter , Gambar Comel ( Welcome To My Blog) , Animation Widget and so on . ada kan ? hee . kalau korang nak blog korang nampak kemas dan ringan , SILA lah padam benda2 alah itu semua :) Yupp!aq tahu , kalau letak benda tuh semua , memang CANTIK ! Tapi , kalau korang tak nak orang LARI drpd blog korang , yang disebabkan lambat loading , korang buang lah ehh ? :)

Jangan Upload Terlalu Banyak Gambar
Oke , yang ini , for sure semua orang tahu kan ? Makin banyak korang upload pic kat blog korang tuh , makin lambat lah n berat lah blog korang . Korang nak ker , blog korang lambat loading ? For Sure tak nak lah kan . hee! Ye . Terus terang aq cakap , bila aq masuk someone punya blog yang lambat loading kan ,aq terus keluar dengan menekan PANGKAH dekat Tab tuh . aq niyh , bukannya jenis yang suka menunggu. Sapa yang kenal eiyqa tuh , diorang tahu ler.. hehe :) Ampukk bukk !

Kurangkan Jumlah Entry di Blog Anda
Ohh .yeah ! Kalau boleh , jangan letak terlalu banyak entry yang korang post tuh , dekat blog korang ekk . Sekurang-kurang nya , ada 3 atau 4 je pon sudah cukup :) Kalau banyak2 nanti , takot lambat pulak nak loading kan ? :))

***Ohh ye ye. aq rasa itu je lah , yang aq tahu , untuk meringankan blog ! Kalau ada sesapa yang nak tambah apa yang korang tahu , boleh lah tinggalkan tambahan korang , di ruangan komen oke? :) Makacehh yea banyak2 , cebab sudi singgah and baca :)

Kalau korang sukakan entry ini ,
Silalah LIKE and COMMENT ok ?:)
tata ;)

No comments: