Ensiklopedia Doktor Chenta

Friday, 20 January 2012

kenapa bercouple asyik gaduh je..?


"Sedangkan lidah lagi tergigit, inikan pula suami isteri."
hey si kacak dan si manis...sebelum baca entry aq kali ni korg diminta untuk KLIK DISINI , TEKAN SINI , dan PICIT SINI !! alaa..bukan susah pun kan :)
ok sambung kembali...Ada tak diantara kita yang bercouple,bercinta, dan tak pernah bergaduh? Tak pernah berselisih faham walaupon sedikit? Ada??

Wah…kalau ada pasangan yang perfect gitu, tahniah!! tolonglah bagitahu kat cik eiyqa di sini. Boleh berkongsi tips untuk mengelakkan bergaduh.

walaupon kami hampir 8bulan bercinta!<8bulan je kecoh huhu>.. bergaduh?? pasti ada walaupon sekecil sekalipon!tapi yelah...setiap masalah ada penyelesaiannya kan mywink2 hehehe :p 




Kenapa ye kita bergaduh? Kadang-kadang tu, sebabnya yang sekecil-kecil kuman pon boleh menjadi punca pergaduhan.

Meh sini daku senaraikan serba sedikit punca-punca kecil yang daku pernah rasa dan boleh jadi penyebab pergaduhan itu:

1. Pasangan tak call – si dia nak kita call setiap masa – waktu nak keluar umah, nak balik rumah, nak makan, nak keluar rumah, nak baca buku, nak itu nak itu..setiap saat pasti kena report.. aduhai..

2. Pasangan terlupa nak reply sms – wah..kalau terlupa nak reply sms, ada yang merajuk seharian tau. Kononnya dah lupakan dia lah, ada orang lain lah, dan macam-macam lagi.. percaya tak?

3. Pasangan tak cakap I love u – yela kata orang, kalau nak tunjuk tanda sayang, cakap I love.. sekali terlupa cakap.. alahai merajuk pula si dia

4. Tersalah pilih tempat makan – Si dia nak makan nasi goreng pataya yang sedap di kedai anu, sekali bila pergi ke kedai tu, tukang masak cuti, tukang masak lain yang ganti… aduhai

5. Pasangan terlupa tarikh-tarikh tertentu - ini lagi masalah besar.. lebih-lebih lagi kalau tarikh tu ada sentimental value untuk si dia.. mau perang dingin dibuatnya.. aduhaii… payah betul macam ni.. apa salahnya saling mengingatkan

6. Pakai baju tak matching kaler – Jalan-jalan di pasaraya, nampak couple lain pakai pakaian warna sedondon. Kemudian dikaitkan dengan tak sehati sejiwa.. aduhai

7. Apabila mengungkit kisah lama- ini mestilah ada mengungkit kisah lama..dulu si dia pernah curang kita tak boleh terima hakikat..jadi sehingga sekarang kalau dia berkawan dengan perempuan pasti kita teringat kecurangan dia tu.

8. Duit - sedangkan suami isteri pun ada bergaduh pasal duit kan..ini pasangan..kadang-kadang pasangan mengungkit dia je banyak keluar duit...kena belanja itu ini..

9. Nasihat - dia memang nasihat kita macam-macam..tapi biasalah masuk telinga kiri keluar telinga kanan..kadang-kadang tak mahu dengar cakap dia..degil..mahu tak angin si dia tu..

10. Melawan - ini dia..lelaki pantang betul kalau sesiapa melawan cakap dia..mula lah baran naik ke muka...
Kalian pernah tak bergaduh dengan pasangan kalian di atas sebab-sebab di atas?


Jadi kalian dapat fikirkan tak, apa lagi benda-benda kecil yang boleh menyebabkan pergaduhan dalam bercouple ni?

aq nasihat kat korg jgn la gaduh2...perang dingin pun xguna juga...kena saling toloak ansur n yg penting jgn terlalu ego untuk meminta maaf ok :)..macam aq n my wink2 hahaha! :p..

 Tanda-Tanda Dia TIDAK Lagi Menyayangi Mu


  1. Si dia lebih banyak menghabiskan masa lapangnya bersama teman-temannya.
  2. Si dia tetap memandang ke arah gadis/jejaka lain walaupun ketika itu anda berada di sampingnya.
  3. Si dia hanya berkata ‘saya sayang awak’ jika ingin meminta sesuatu dari anda.
  4. Si dia sering memanggil anda ‘sayang’ kerana sebenarnya si dia sering lupa akan nama anda.
  5. Perkara yang paling romantis yang pernah dilakukan si dia hanya mengucapkan ‘jaga diri baik-baik’.
  6. Si dia mempunyai banyak alasan jika anda bertanyakan padanya mengapa sudah lama tidak menghubungi anda.


4 comments:

Badrina Ibtisam said...

Nice entry!! (Y)

Puan Besar Shag Yahaya said...

HAHA. Shag dulu jarang gaduh sebab Shag bukan suka gaduh sangat pun. Keke :P

Sayam, better buat word verification ni sebab Shag pakai broadband je haa~ Lambat loading bila ada word verification ni ;)

Maya said...

seriously, maya xpernah gaduh dgn buah hati. :) sebab x sampai hati nak buah hal dgn dia. dia dah terlalu ikhlas. :)

Maya said...

serious x pernah gaduh.