Ensiklopedia Doktor Chenta

Friday, 13 January 2012

cara menarik pembaca ke blog!

Ok . Hari ini aq nak teruskan dengan tips blogging yang mungkin menarik minat korang kot . Bagi yang tak berapa nak berminat dengan entri kali ini .. Silakan tekan pangkah laju-laju di bahagian tab anda sekarang . Terima kasih :).. bagi yang nak teruskan bacaan dalam entry aq ni,aq mintak kerjasama korang KLIK SINI dulu!!

Ok . Dengan pantas dan seringkasnya , aq akan berikan sedikit tips untuk menarik pembaca ke blog kita . Oh yeah .. Siapa yang tak nak orang lain masuk untuk menatap setiap isi yang kita sampaikan kan ? Kecuali lah orang tu buat blog semata-mata nak luahkan perasaan nya sengsorang . Pastu PRIVATEkan blog . Ahaa .

Kita buat blog sebenarnya untuk menyampaikan informasi kepada pembaca bukan buat blog hanya untuk santapan mata kita seorang je kan ? Baik beli buku diary yang wangi2 tulis semua kat situ . Boleh jugak dijadikan kenangan . kehkeh =)

Ok .aq tak nak membebel panjang lagi . aq akan terus masuk dengan tips ringkas yang akan aq berikan di bawah ini :



1. Tajuk yang "SUPERPOWER"

Ok . Apa yang dimaksudkan dengan "superpower" ni ? Eh . Jangan salah anggap pulak . Superpower ni bukan yang Super Power Kacip Fatimah yang mak - mak korang minum tuu . Bukan . hehe . Maksud aq dekat sini Tajuk korang mesti lah gempak dan kreatif supaya pembaca akan tertarik untuk baca isi di entry korang  tu .

2. Ayat disusun secara rapi BUKAN berapi - rapi !

Cuba korang belek balik entry korang yang lepas - lepas . Ayat yang disusun rapi ke , ayat yang berapi - rapi ? HAHA . Bila aq belek balik entry aq yang zaman dulu kala tu . Nak tergelak pun ada bila baca balik . Banyak dengan entry yang berapi - rapi . hekhek . Tapi lama - kelamaan aq sedar . Kita kalau nak tulis ayat mesti ok . Perkataan perlulah ditulis dengan penuh - sepenuh penuhnya . Bagi yang suka tulis secara singkatan . Tolong elakkan .

3. Isi artikel yang bermanfaat 

Perkara tentu ramai yang sudah tahu . Nak tulis entry atau artikel biarlah yang bermanfaat .Tak kira lah blog tuh , blog personal ke , blog yang penuh dengan informasi ke . Asalkan bermanfaat kepada semua . Bagi yang suka menceritakan hal peribadi , selitkan dengan pengajaran atau apa2 je lah yang berkaitan . Baru orang suka dan lebih tertarik untuk masuk ke blog korang . HEHE . Tak gitu ?tak percaya..?? KLIK SINI !! :)

cukup blogger :D ...its time for love pulak hehehe....
korang nak tau x..? ada perkara - perkara yang menyebabkan lelaki mengambil keputusan untuk meninggalkan dan menjauhkan diri daripada korang . Biarpun dia suka , sayang dan mencintai korang , namun kalau sikap korang tak seperti yang diinginkannya , lama - kelamaan dia menjadi semakin bosan ohh ~Akhirnya sedikit demi sedikit dia akan mencari jalan untuk terus jauh dari korang. Dekat bawah ni , aq tunjukkan ciri-ciri lelaki yang akan cabut larikkk pecut 7 700 ratus ribu meter :)

1. Ewah ! Aku Je Ke Yang Keluar Duit ?!
Lelaki mana yang tahan setiap kali dating , asyik dia je yang nak kena bawak keluar duit tu , tak kiralah , duit minyak , tol , parking , makan , minum . Macam - macamlah . Ye takk ? Lama - lama bila dah kerap sangat , mulalah dia takut nak keluar dengan korang terutama waktu tengah nazak .  Harus diingat , duit bukannya datang dari langit ! >.<

2. Ishk ! Dok Call Banyak-Banyak Kali Kenapa Tak Tau ?!
Bagi lelaki , terlalu kerap berhubung baik menerusi telefon mahupun SMS boleh membosankan mereka. Ini kerana mereka suka dalam keadaan yang tenang dan menguruskan masa secara teratur. Misalnya , selepas pulang kerja , lelaki perlukan masa untuk berehat . Then , barulah akan call korang . Ni takk , yang perempuan asyik dok nak call 24 jam  je .Mana lah dia tak tension . Kan ? Relaks ah kawan . Dia tak kan ke mana-mana hehhh . Bahkan telefon sehari sekali pun dah memadai . Asalkan korang saling mempercayai ^^

3. Curigaaa ? Ishk . Jangan Macam Tuh !
Korang masih muda . Begitu jugalah dengan si dia. Jadi , korang dengan dia masih belum berkahwin , korang berdua masih berhak memilih jalan hidup sebagai orang single. Korang tak sepatutnya menghalang dia daripada melakukan apa- apa aktiviti yang disukainya . Sesekali , berilah ruang pada dirinya untuk bersama-sama dengan member diorang . Walaupun takut disambar orang , tetapi biarlah berpada-pada . hehe ^^v

4. You ni , Suka Sangat Merengek !
Yupp . I know , korang ni memang manja . Maybe ,si dia boleh paham korang tetapi keadaan akan jadi lebih parah kalau korang ni suka sangat merengek . Eeee . Gelilahh . haha . Contohnya , baru kena gegett nyamuk , merengek macam kena gegett ular . Korang kena ingat si dia mencari teman istimewa bukan mencari si anak kecil yang minta untuk dibelai-belai ^^

5. Suka Sangat Meraih Simpati !
Sememangnya menjadi tanggungjawab dia untuk menghiburkan korang di saat korang sedang bersedih . Namun janganlah perkara yang kecil pun sampai nak dibesar-besarkan hanya kerana mahu meraih simpati . Sekiranya selalu sangat bersedih dan setiap masa ada sahaja yang tidak kenanya , lama - lama dia akan bosan untuk pujuk korang . Manusia tahap kesabarannya ada had jugak kan ? ehee~

dah habis baca..? jom buat duit pulak dengan hanya DAFTAR DISINI !! <khas yg ade blog saje> :)


No comments: