Ensiklopedia Doktor Chenta

Friday, 5 April 2013

Dosa Masing-masing,Kubur Lain-Lain

Alhamdulillah,siap juga assignment chenta yang bertimbun tu . Sekarang baru lah chenta rasa freedom dan boleh fokus untuk exam bulan 5 ni nanti . choi ! pejam celik sekejap je masa berlalu . Masa assignment bergunung tu terpaksa juga lah chenta menggunakan kudrat 4 kerat ni , siang malam berjaga , duit 24 jam bergerak almaklumlah printer berbayar tapi sebenarnya itulah pengorbanan dalam perjuangan ! nak berjaya perlu berkorban segalanya even duit,masa dan tenaga sekalipun . setiap kesulitan pasti ada kemudahan dan ingatlah bahawa KEJAYAAN ITU SANGAT MANIS ! *Doakan chenta dapat pointer 4 flat ya ! ameen :D*

lama juga chenta tak belai segala webie sejak munculnya mr.assignment dan sekarang baru lah chenta ringan2kan jari untuk update blog chenta yang serba daif ini . sambil2 blogwalking sempat juga chenta melihat kontrovesi anak2 muda zaman sekarang di muka2 facebook . ada yang menggunakan kesempatan di facebook untuk mengepos status2 yang bercorakkan agama dan berfaedah ! Alhamdulillah , masih ada lagi anak2 muda yang berjuang menegakkan islam . tapi yang menyakitkan hati chenta ialah bila ada certain anak muda bila dinasihat boleh pula dia sound dan update status

"woi ! macam kau baik sangat ! jangan duduk sibuk jaga tepi kain orang lah !! dosa sendiri punya tanggung ! kubur lain2 ! kau sibuk kenapa?? "



releven ke seorang umat islam berkata sedemikian? nak update status ke,nak sound2 orang ke fikir dulu bukan bertindak melulu ! nanti time dah meninggal dunia,orang lain juga yang mandikan jenazah dan menguruskan jenazah kita . ye,memang kubur lain2 tapi kesian lah kat jiran jenazah kita tu nak rehat2 pun tak senang kalau dah memekik dek panas api neraka dan diazab oleh Allah . Nauzubillah , moga kita semua tidak tergolong dalam kalangan itu ameen . 

by the way kepada anak2 muda yang chenta kasihi, buka mata buka hati . tak perlu lah nak cakap

"yelah , aku baik tak macam kau! aku lain kau lain . aku ni dah lah #$@%"

takperlu nak rendahkan diri sendiri dengan mengaibkan diri sendiri,choiii memalukan ! Rasulullah bersabda "sampaikan lah dariku walau sepotong ayat" jadi as a muslim tegur dan nasihat lah orang lain,bersama mencegah kemungkaran . orang tak nak dengar itu belakang kira, sekurang2 nya tanggungjawab kita untuk menasihatinya dah pun terlepas . tapi jangan lah sekali nasihat,orang tu tak nak dengar kita stop kan usaha da'ie kita . teruskan berusaha dan berusaha , InsyaAllah ganjarannya amat besar disisi Allah .

semoga kita semua ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman . Ya Allah , jangan lah kau pesongkan hati kami sesudah Engkau memberi petunjuk dan hidayah kepada kami . Lembutkan dan peliharalah hati2 kami Ya Allah dari kemungkaran dan maksiat . Ampunkanlah dosa2 kami,rahmati dan redhailah hidup kami serta lindungilah kami dari azab api neraka mu Ya Allah . Ameen3 ^_^

1 comment:

ezyra daniel said...

nice entry...done follow snie...