Ensiklopedia Doktor Chenta

Tuesday, 19 February 2013

Tips Study Last Minute


Tips Study Untuk Orang Pemalas

Gile ke hape ?!! Final exam lagi 2 hari.. Tapi tak sampai suku pun course syllabus yang chenta dah cover. Time-time camni mule la chenta rosakkan badan dengan minum air tenaga bertin-tin. Dah terang-terang kat tin tu tertulis "DO NOT CONSUME MORE THAN 500ML (2 tin) PER DAY",. Tapi chenta pernah tibai sampai 3 tin. Lepastu tangan menggigil-gigil. Kenapa? Sebab mekanisma minum air tenaga terhadap badan kita ni ibarat memaksa kereta kancil version lama 1.3 dipandu laju melepasi kelajuan 200km/hr.. Air tersebut memberi excess caffeine terhadap badan anda untuk menghasilkan "adrenaline rush" yang mampu membuatkan anda terlompat-lompat macam orang sasau walaupun badan sedang keletihan.
Jadi, perlu ke jadi orang sasau untuk berjaya dalam akademik? Pilihan di tangan anda..

Sebenarnye insiden kat atas tidak perlu dipraktikkan kalau kite boleh laksanakan cara yang lebih sesuai dalam menghadapi exam last minute. Nak bagi nasihat "STUDY AWAL-AWAL" memang haram le nak ikot kann? Sebab entry ni pun memang untuk "org2 yg pemalas nak mampuih" hahaha. So, apa yang 
chenta perlu buat untuk study apabila keadaan dah menjadi sangat kritikal?

1. Pastikan diri anda dibebaskan dari masalah dunia yg lain terlebih dahulu

Masalah cinta, masalah penghutang tak bayar hutang, masalah housemate selalu buang air besar tak reti nak flush, masalah kucing peliharaan mandul, masalah kencing malam dan segala masalah yang boleh diketepikan temporarily haruslah diketepikan terlebih dulu. Ini adalah untuk memastikan minda anda berada dalam keadaan fresh dan tip top utk study laju-laju. Dalam kepala anda, exam adalah elemen yang perlu diutamakan. Masalah yang lain, sila ketepikan dahulu.

2. Plan (Jadual study)

Biasanye 
chenta buat jadual ni dalam kepale hotak je. Kalau tulis sekalipun, chenta just conteng-conteng camtu je atas kertas. Ape yang chenta plan ialah, berapa banyak topik yg chenta perlu habis study untuk jangkamasa tertentu. Normally, satu subjek tu paling busuk pon kene ade 3 hari solid utk cover sume topik.. Kalau tak, pepandai korang la nak idop.. Gi rebus buku teks korang n minum air die.

3. Focus

Ni terus-terang 
chenta cakap, FOCUS adalah senjata paling kuat yang menentukan kecemerlangan seseorang pelajar regardless tahap IQ. Sebab tu kat tips nombor 1 chenta suruh bebaskan diri dari segala masalah yg tak diperlukan. Korang takkan tau capability korang yang sebenar kalau korang tak boleh nak fully focus. Setiap saat korang study dengan focus 100%, korang dah jimat banyak mase. INGAT, tidur dengan memeluk manja buku anda selama setahun untuk menjadi pandai adalah mitos semata-mata. So, kepada sesape yg ade terfikir nak buat macam tu, lupekan je la~~

4. Family + Tuhan

Ini pulak adalah catalyst untuk tips nombor 3. Focus kepada Tuhan dan berkat study korang merupakan sumber kekuatan untuk terus study dikala badan dah tak mampu nak tanggung kepenatan . Dah nak menjelang exam tu, rajin-rajin la call mak mintak restu, solat hajat. 
chenta banyak praktikkan cara ni time nak exam je. Time takde exam susah beno nak buat. Hampeh kan perangai saya ?? Hiks~

5. Rest

Macam mane tak cukup rehat sekali pun, tidur at least 4 jam adalah satu kemestian . Lebih-lebih lagi satu hari seblom exam. Kalau exam tu mmg jenis yang memerlukan korang berfikir, korang akan blur kalo tak cukup rehat! Aku dah penah kene dan menyesal.tak nak buat keje gile tak tido 27 jam lagi. Kalau ade mase tu, gunakan la untuk rest. Jangan abeskan mase tgk koleksi video korea kat youtube tu. Dah le video banyak, sume same je.

rasanya tu saja yang dapat chenta kongsikan buat korang memandangkan chenta pun dah busy focus on study sekarang so pejam celup je lah chenta muncul dekat FB,tweet,blog bagai ni . ada masa chenta akan update lah blog , o9 fb dan retweet twitter sesuci debu kasih chenta ni . doakan chenta dapat pointer 4flat dan band6 dalam MUET test ya ! hamboi , tinggi angan2 kau jah ~~

# farewell semua , alwalys love my readers - chenta :p ! minta maaf kalau ada silap dan salah , kita tetap kawan kan3? hehehe

2 comments:

Atiqah Ivy said...

hye doktor cinta ^_^
*mmg doktor ek..? ke student medic? hihi ;)
btw, nice entry..
done follow u :)

cik chenta said...

Hye hehehe ,, eh tak de lah .... chenta syariah student ... saje je pakai nick doc tuh ...btw tq atiqah :)