Ensiklopedia Doktor Chenta

Tuesday, 21 February 2012

tutorial tukar blogspot kepada co.cc


korang pernah tak tengok cerita ni?
alarh sweet sangat cerita ni taw hehehe....nak2 heroin dalam cerita ni
comel betul...! ^^

tuto kali ni banyak gambat so tak boleh lah eiyqa nak merapu lebih2.. ---suke la tuh =_='

gambar tuto :
eiyqa-contenganjalanan@blogspot.com --->> www.eiyqa-contenganjalanan.co.cc

nak macam tuh....??lalala~jom ikut tuto 'kacang' ni....

  mula2 korang kena lah singgah kedai ni dulu ---> DISINI


Bukak je web tu korang pon ' Create New Account ' .. Kalau tak tahu dekat mana tengok gambar dekat atas tu kayy ..


Isi semua maklumat yang dia nak dengan betul .. Heee takkan maklumat diri pon korang salah kan ? Weee lepas tu jangan lupa tick ' I accept the Terms Of Services ' ..  Dah siap semua tu tekan Continue ..


Nampak yang dalam bulatan MERAH tu ? Dalam tu korang isi nama apa yang korang nak .. Better letak nama sendiri laa .. Nanti boleh laa orang kenal korang .. :) .. Tekan check availibility. 

Korang kena sign in balik .. Masukkan e-mail yang korang guna tadi tu laa .. Password pon yang korang guna tadi .. Jangan sesat masukkan password FB .. Kecuali kalau korang memang guna password FB .. Haha apa eiyqa merapu nie ...




Keluar pulak benda alah ni .. Tak penting pon .. Korang just kena tekan ' Set Up '
then klik ok! :))

 ok sekarang bab pendaftaran korang dah selesai...sekarang jom letak dalam blog pula ye..

dashboard--->setting--->publishing


tekan custom domain macam dalam gambar

Choose 'Switch to advanced setting '...tulis link co.cc korang tadi pada new domain..

dah siap boleh lah korang save! ^^
Lepas korang SAVE tu .. ada kotak kecik yang korang kena TICK lepas tu SAVE lagi sekali .. 

Bila dah SAVE kali kedua , kerja korang pon dah selesai ! Seronok tak ? Haha jangan melompat-lompat nanti mak korang hairan .. Haha kuno giler ayat aku ..

Tapi sebelum tu !!!!! Korang mesti laa tunggu 2 HARI  sebelum link korang ditukar sepenuhnya .. Maknanya dalam masa 48jam baru laa link korang boleh digunakan balik .. 2 hari je , tak lama kan ? :)

No comments: