Ensiklopedia Doktor Chenta

Monday, 6 February 2012

tutorial membuat tab menu yang comel

yow!whatsup yow hahaha!!!
tu lah akibat nye tengok shuffle n tecktonik hehehe....
cik eiyqa minat benda2 macam ni taw...
pandai buat tak??cik eiyqa masih belajar..sikit2 tu bole la..
tapi bukan untuk tontongan umum! cik eiyqa saje test buat exercise kat rumah kasi slim sikit hahaha ^^

okaip hari ni cikgu nak ajar macam mana nak buat tab menu yang cuns cam cik eiyqa ni kan
hahaha --->perasan lebey...
jom intai sampai bawah cepat! :))

Aku nak cuba tunjukkan dengan cara yang ringkas tapi mudah untuk difahami.  Tapi, kalau tak faham jugak, tanya la nanti yer.



Mari kita mulakan sesi pembelajaran hari ni dengan membuka sebarang perisian mengedit gambar.  


aku menggunakan photoscape je, lebih senang dan simple.  Kalau nak buat kotak yang transparent, leh cuba guna gimp2 (rujuk link di atas).




Kalau dah siap edit kotak-kotak comel mengikut citarasa masing-masing, boleh la download ke dalam photobucket.com ...




Kemudian, buka Dashboard - Design - Add a gadget - HTML/javascript 




copy html code gambar yang telah diupload ke dalam photobucket.com ke dalam kotak HTML/javascript tu.

bila dah siap masukkan semua kod html kotak comel tu, 
tambahkan <center> di awal kod 
dan </center> di akhir kod html tu supaya kotak comel akan terletak center di atas.


info : edit html untuk tunjuk gambar, rich text untuk baca kod html.



 Susun kotak- kotak tu leklok dan pastikan rapat-rapat serta pastikan semua kotak-kotak tu juga sama besar. Boleh adjust height dan width.
Kemudian, setiap kotak comel tu hendaklah di linkkan.  Untuk linkkan kotak comel tu,  klik kotak, kemudian tekan simbol berwarna hijau (yang ditunjukkan dengan heart pink)akan kuar pop up window untuk masukkan link.



Contohnya, kotak comel yang tertulis facebook mestilah nak di link kan kepada facebook u all sendiri kan.  Jadi, klik pada kotak comel facebook dan tekan simbol hijau kemudian bukak wall facebook masing-masing dan ambil link dari adress bar kat atas tu masukkan ke dalam kotak pop up yang kuar tu.


Bila semua dah siap, tekan save.

Tak siap lagi sebelum u all tarik kotak gadget tu naik ke atas.

seperti yang ditunjukkan heart merah jambu ituuu!
Tekan lagi save kat atas tu.
SIAP!


risau lak kalau u all tak faham, 
cepat la buat, nanti kalau tak faham boleh terus tanya.



 daa...
adioooos!

2 comments:

Khairul Rahman said...

wow..thanks 4 this tips! lama dah cari tutorial yang ni..nanti tak jadi saya tanya lagi...ekeke

cik eiyQa said...

hehehe....ok khairul takde masalah...cuba buat dulu ye...nanti boleh inbox fb eqa for more informarion :)