Ensiklopedia Doktor Chenta

Monday, 6 February 2012

tutorial letak icon di tajuk entry


Siapa yang nak belajar, mari kita belajar yer. Acctually, aku tak de mood nak buat entri  Jadi, buat tutorial je la, tak pun main jawab tag ke jap ag and masuk contest. Itu dah memang kegemaran aku sepanjang berblogging ni. Sape nak geng? ;)



Okey, ada tutorial senang je kat sini untuk yang menggunakan template designer sahaja iaitu camne cara nak letak icon kat tajuk entri.  Macam yang cute girl gedik-gedik kat tajuk entri ni sekarang.  Caranya, korang kena la cari dulu emoticon yang comel-comel.  Ambik direct link ataupun url nye.  Kalau boleh emoticon tu jangan yang besar-besar sangat, biar sesuai untuk hiasan di sebelah tajuk entri yer. 



Lepas tu, buka Design - edit HTML
cari kod ni  



  h3.post-title {
  margin: 0;
  font: $(post.title.font);
}




Dah jumpa, gantikan kod tu dengan kod ni 



h3.post-title {
background:url(url image) no-repeat;
padding-left:40px; 
padding-top:30px;

line-height:1.4em;
  margin: 0;
  font: $(post.title.font);
}




Dah paste kod ni, masukkan url image icon yang korang berkenan tadi kat url imagedalam kod tu.
Dah masukkan, jangan lupa preview dulu.  Tengok jadi ke tak.
Kalau tak kena, boleh ejas px kat angka yang warna kuning dalam kod tu.



p/s : nak pi cari contest yang best. chOw!

No comments: