Ensiklopedia Doktor Chenta

Saturday, 11 February 2012

tutorial meletakkan shoutbox di blog

hai!!selamat pagi semua!!
ngantuk betul cik eiyqa hari ni.....
nak buat macam mana demam bola ni hehehe ^^

ok lah hari ni cik eiyqa jalan2 dekat cbox dan cik eiyqa dapat satu request
dari adik wahida fifi :))

lagipun semua orang tahu sekarang shoutmix dah tak boleh digunakan lagi..
boleh je nak guna tapi sekarang dah berbayar dan tak free macam dulu lagi....thats why penggunaan cbox ni lebih meriah dalam blogger melainkan kalau korang
rajin membayor memanglah pakai shoutmix tuh...
cik eiyqa tak pakai lah sebab malaih beno nak berbayor nim disamping save budget hehehe....
save budget lah nak kahwin korang tahu pe (merapu la ko nim eiyqa)

ok lah kepada siapa yang berminat jom cik eiyqa ajarkan ya! :D


1. First korang pergi dulu ke link ini >> DAFTAR CBOX

2. Dekat bahagian atas tu kan , ada tulis SIGN UP ? Tekan Sign Up !

3. Then isi apa yang patot . 



4. Then , tekan Create my Cbox !

5. Dah tu , masukkan password .

6. Dah . Ok . Di bahagian Account Details , isi kan lagi sekali Password korang . Tekan Apply !

7. Dah tu , tekan Publish! Nampak kan ? Dekat sebelah Home !

8. Tekan Copy To Clipboard 

9. Copy lah kod tu . HEHE .


" eiyqa! Saya tak tahu lah macam mana nak masukkan dalam blog!" 


Sabar weh , Sabar . HEHE :) Alah . Benda simple . Macam biasa je lah .


1. Log in > Dashboard > Design > Add a Gadget > Html/JavaScript
2. Then , paste lah kod yang korang copy tadi tu kat ruangan tu . 

3. Save ! Dah siap. 

Sekarang , korang boleh guna dah ! Yeyy :)




1 comment:

inni akhafullah said...

time kasih ieyqa..alhmdulilah da dpt buat..:)