Ensiklopedia Doktor Chenta

Sunday, 12 February 2012

tutorial cara nak private blog

Heypp  . Hari tu , ada sorang neyy , tanya eiyqa macam mana nak privatekan blog.
Maksud PRIVATEKAN BLOG tuh samalah dengan tak nak bagi orang bukak blog kita pada masa yang tertentu !
eiyqa bagi contoh ! Misalnya , kalau seseorang tuh nak edit blog diorang ke kan ?
Sementara tuh , korang boleh lah Privatekan blog korang tuh kejap .
Tapi , jangan PVT lama sangat ! takot orang ingat kita dah tak guna blog pulak :)

Nak tahu cara nya ? Senang je :)

1. Log in > Dashboard > Setting > Permission

2. Then  , bila klik pada permission akan keluar macam ni kan :

 

3. Tick pada Only Blog Authors

4. Then , Tekan macam eiyqa tunjukkan dekat bawah ni ha :

 
5. Then , blog korang dah tak boleh VIEWS oleh other people :)

Tapi , bila nak open balik . Tick pada Anybody balik ok ?

Good Luck ! Selamat Mencuba =)
  

No comments: