Ensiklopedia Doktor Chenta

Sunday, 15 January 2012

tips agar hidup lebih ceria!! :D


AHAA .. Muka mestilah sentiasa nampakk ceria . Barulah hidup akan sentiasa happy ! Macam aq .. Korang fikir aq ni jenis macam mana ? Seriiusss 48 jam 59 minit 59 saat ke ?HAHA . Bagi aq , aq bukanlah jenis yang suka seriuss sangat ! Happy Happy Meal gitu lah . haha. Tak suka lah serius sangat . Nanti otakk manyakk serabut maa~

Kerekk je kan ? aq nak share siket lah tips macam mana nak ceria selalu . Alahh .. tips yang simple mimple je . Sebab , aq kan budakk yang ceria selalu . happy nak mampuss .periang macam kanak-kanak ribena tu .:) Tak percaya ! Ce tanya kengkawan aq. hak2! Kompom diorang akan kata gitu ! (perasan je lah kaw nih eiyqa oiyyy)

Jom sondol cendol dekat tips aq nih..

1.  Sentiasa Berfikiran Positif
Oh yeahh . Berfikiran positif terhadap semua benda . Semua yang berada di sekeliling anda. Jangan terlalu ikutkan perasaan jika terjadi sesuatu perkara yang tidak diingini . Kalau dekat tempat kerja tu , pastikan suasana di situ , selesa , ceria , bersih dan ada bau-bauan yang wangii-wangi . Alah , kalau penyembur wangi tu abess. Guna je lah Shieldtox ke . 2 in 1 lagi tuh .. Boleh matikan serangga + menjadikan persekitaran anda berbau wangee. HAHA.

2. Selalu Memaafkan Orang Lain 
Jika kita mempunyai sikap yang selalu memaafkan orang lain , maka hidup kita akan sentiasa ceria dan happy selalu ... Ye lah . Kalau kita ada buat salah dekat orang kan .. Then , kita tak mintak maaf dekat diorang.. Ada hidup korang akan ceria ! For sure tak lah kan ?  So, saling memaafkan orang lain . dan selalulah mintakk maaf kat orang . Hidup Ceria.. aman Sentosa..hihi.

3. Bergaul dengan Rakan Yang Boleh Menceriakan Hidup Anda
Wahh ! Suka..Suka.. aq suka kalau dapat bergaul dengan orang seperti ini . Boleh menceriakan hidup kita pabila kita dalam kesedihan . Tambah-tambah kalau kengkawan kita tu suka buat lawakk ! Tak ke best macam tuhh ? hee . Kalau aq .. orang lagi yang best ! Sebab , aq nih jenis yang suka buat orang tertawa . HAHA . Pak Lawakk ~ 

4. Jangan terlalu memikirkan masalah 
Ye . Ini lagii penting kalau nak diri tu sentiasa ceria ! . Pada sesiapa yang banyakk masalah sangat tuh . Tak kira lah , masalah dengan keluarga ke , masalah dengan boyfie/gurlfie korang ke , masalah dengan kengkawan ke , masalah dengan sapa2 je lah kan .. Korang jangan pulakk terlalu memikirkan masalah tuh . Itu akan membuatkan korang akan bertambah runsing , tension dan akan selalu marah-marah . Padahal , masalah tu , boleh disettle kan dengan baik . 

5. Lakukan aktiviti yang kita suka 
HEHE . Apa yang korangg suka ehh ? Kalau aq , aq suka saangat online , berblog , and dengor lagu . hee. Walaupun aktiviti ini hanya mengadapp lappy je kan . Hidup aq sentiasa ceria oo . Sebab masalah akan kurang kalau kita buat aktiviti yang kita suka. Daripada asyik dokk pikirkan masalah je kan . Sampai bila kita nak dapat saat-saat ceria kan ? kehkeh . Betul takk ?



No comments: