Ensiklopedia Doktor Chenta

Tuesday, 27 December 2011

Dunia berputar

baru sahaja selesai bermain yahoo messenger (ym) with my wink2 hehehe.....yelah da habis2 sekolah ni da xboleh jumpa...pernah gak luah feeling ni dkat member....

member : da ko g la jumpa dia..jalan2..boleh kurg rase rindu tuh....
what...??gi jalan2..hahaha...tik tok..no way~~ na gi jalan tunggu kawin r....lg pun xdpt lampu hijau nieyh hehehe...hurm...sudah penat menggeladah ym tuh,aq tengok jam yang tertera di bawah kaca komputer ni...sekaligus dengan tarikh..hurm..2012 makin hampir...dan semestinye pelbagai azam yang bermain dalam kepala aq nieyh....

ade yang berkata : azam awal muharam xnak buat!! xde ker..??
hey2 korg..jgn salah faham okaip..nieyh tiada kaitan antara idop dan mati..! contengan jalanan semata2..ade paham x..?anyway utk awal muharam mmg ade azam tuh tp kebanyakkannya ramai yang membuat azam mengikut tahun biase ni an hehehe...

azam aq utk tahun 2012 hehehe....

saya nak berjaya di dunia dan diakhirat serta berjaya mengejar impian menjadi seorang doktor!
bila imbas kenangan 2011 ni...mcm2 ade n masih segar dlm ingatan..suka dan duka silih berganti...setiap org mesti ade azam kan...law yg xde tu xtahu la =_='.....sokat sini aq na sentuh sikit macam mana nak merealisasikan azam korg tuh ok..smile~ :)

 Setiap azam mesti lah realistik. 
Realistik ni maksudnya tak mustahil untuk kita capai sesuatu benda tu. Sebab apa kena realistik? Ingat, kita ni berazam, bukan berangan-angan mat jenin.
  
Azam atau target mestilah boleh diukur.
Contohnya nak score 10A dalam SPM. Nak simpan sebanyak rm5000 dalam akaun simpanan dalam masa setahun. Nak berhenti merokok dalam 3 bulan. Nampak tak, semua benda tu boleh diukur. Sama ada dari segi pencapaian, atau nilai harga.

Kena ada time frame untuk target.
Ada azam tahun lepas yang tak setel lagi? Kenapa? Sebab selalu bertangguh-tangguh? Ha.ini yang tak berkenan. Kita kena ada due date untuk target. Kalau tak ada due date, nanti mesti asyik melengah-lengahkan benda tersebut. Contohnya nak berhenti merokok. Katakanlah due date adalah pada akhir mac. Kalau tak berhenti juga, kita boleh nilai sendiri yang kita ni benar-benar berazam, atau angan-angan mat jenin.(mat jenin lagi)

Details 
Selain dari 3 point sebelum ni, details adalah amat penting. Tanpa details, nanti perlaksanaan azam tersebut akan terawang-awang. Katakan nak simpan rm5000 dalam masa setahun. So patut tahu sebulan nak kena simpan berapa ratus. Takkan nak bulan pertama simpan rm1000, bulan kedua rm100, bulan ketiga rm30 kan? So 5000 tu kena bahagikan dengan 12 bulan. Berapa? kira la sendiri. Jangan malas. Kata nak jadi lebih baik dari tahun lepas. Nak kira pun malas.hehe.

Beritahu orang lain azam kita
Dari segi psikologi, lebih baik kita beritahu orang lain apa azam kita. supaya dia menjadi pendorong untuk kita. Dan bila kita terpesong dari target, sekurang-kurangnya ada orang yang akan menegur kita supaya kembali ke landasan betul untuk mencapai target. - kredit to arc sebab bagi tambahan point

Tapi ini bergantung kepada apa azam dan target yang kita letak. Ada sesetengah target memang perlu ada kesemua perkara ni, ada pula yang tak perlu semua. Hanya sebahagian je.

Terpulanglah kepada individu tu sendiri untuk berjaya atau tidak. Ingat, apa yang kita azamkan, adalah mostly untuk kebaikan diri sendiri. Bukan untuk orang lain. Jadi siapa lagi yang nak kena laksanakan kalau bukan kita. Siapa lagi nak jadi lebih baik kalau bukan kita.

"The difference between a successful person and others is not a lack of strength, not a lack of knowledge, but rather in a lack of will." Vince Lombardi-Influential American football coach


selamat mengejar impian!! :)

No comments: