Ensiklopedia Doktor Chenta

Monday, 6 February 2012

ciri2 wanita yang tidak layak dikahwini

suasana yang dingin membuat kan cik eiyqa terasa nak spent kan masa dengan laptop ni..
dah kalau time sejuk2 ni memang terasa syok jewp bergelumang dengan katil ni hehehe....
sambil2 peluk my teddy yang ciut2 gituh...

wah!! glamour ta tentu pasal ko teddy hehehe..!!

laa ni semenjak dah tamat spm macam2 dengar berita dari kawan2..
ada yang kerja,tak lupa juga yang rajin pergi kelas tambahan,tolong buat kerja amal kat sekolah dulu..
macam2...tapi cik eiyqa....?hahaha...tak kerja pun...lebih suka duk kat rumah tanam lemak (sengal ko nim)...
sebenarnya cik eiyqa busy dengan lesen motor and kereta tuh...baru dapat L hahaha...
untuk P lambat lagi mungkin...doakan eiyqa yer...
disamping itu cik eiyqa jugak sibuk menguruskan projek...
projek??projek pe tuh??hehehe...
cik eiyqa sibuk study tentang multimedia grafik dan internet nie...
kalau ikut angan2 memang nak cuba cipta satu website baru...nanti nak ambil pengajian sains komputer...
tapi hanyalah angan2 sebab parent eiyqa tak berapa sokong minat cik eiyqa tuh...
dieorang nak eiyqa tranformasi menjadi ---> DR.EIYQA hehehe...
doakan eiyqa la yerp dapat cose medic nih...sekali sekala kita kena berkorban utk parent kita :))

ok dah2..cukup lah merapu tuh....sekarang cik eiyqa nak kasi taw ciri2 wanita yang xlayak dijadikan isteri...
boy ambil perhatian! and girl kalau sikap ni ade kat korang cuba berubah okaip!
kalau tak,alamatnya tak bahagia lah korang...bahaya2...~

PESANAN IMAM AL-GHAZALI

berkenaan wanita...
"jangan engkau kahwini wanita enam ini..jangan yang ananah,yang mananah dan yang hananah..dan jangan engkau kahwini yang hadaqah,yang baraqah dan yang syadaqah...."

  wanita ananah....
banyak mengeluh atau mengadu....suka memperalatkan sakit atau berpura-pura sakit....girls,janganlah jadi macam ni ok..kalau nak ambil hati or nak bf korang caring kat korang pun janganlah sampai macam tu sekali..

 wanita mananah...
suka membangkit2 apa yang telah dia lakukan..mengungkit la kiranya...kononye nak bagi tahu banyak nye kita berkorban kerana die....

 wanita hananah...
menyatakan kasih sayang nye kepada orang lain....nak2 yang dah kawin tuh,still terkenang-kenang dekat EX korang tuh....

 wanita hadaqah....
melemparkan pandangan dan matanya kepada sesuatu...lalu meyatakan keinginannya untuk membeli barang itu dan memaksa pasangan membelikan untuknya....
"abang..cantiklah jam tu..nak..?"
"ish mahal lah...nanti lah ea..."
"tak kira nak jugak!!!! "
kalau cik eiyqa jadi boy kan,kasi jewp pelempang baru ko tawu langit tinggi rendah! hehehe...

 wanita baraqah...
ada 2 makna..yang pertama sepanjang hari mengilat dan menghiaskan mukanya...dan satu lagi marah semasa makan dan tidak mahu makan kecuali bersendirian....

 wanita syadaqah...
banyak bercakap dan bising....cik eiyqa faham memang girl ni kuat bergosip tapi tahan2 lah...janganlah duk potpet due puloh empat jam! memang berpeluh yang tukang dengar tuh...

p/s:checklist gf korang tuh betul2 hehehe...pape pun eiyqa doakan korang dapat jodoh yang terbaik and jgn lupa doakan cik eiyqa juga ^^ !!!bukan jodoh je but also doakan cik eiyqa dapat keputusan spm yang cuns bulan 3 nanti....    


3 comments:

Razil Tahir said...

thanks for sharing!
very nice entry... :)

Nurul Ain Mohd Nasir said...

entri yg bgos .. i like ... ade button like tak ??nak 100000000000000x like ^^ anyway .. nice blog .

myra azraff said...

isk,semuanya bernanah..perempuan yg baik hanya untuk lelaki yg baik^^
selamat maju jaya..saye pun tunggu result jugakk:)