Ensiklopedia Doktor Chenta

Saturday, 28 January 2012

tutorial membuat link hover

Hii .!!! Amacamm . Seronok tak ikot aq nyer tutorial ?
HAHA!~
 If seronok , cakap hoorey 3 kali ! huhuhu~:)
Tak de lah . main2 je ah . 
hohoho . 
Oke , so , now , aq nak ajarkan , macam mana nak buat Link Hover .

1. Dashboard > Design > Edit Html

2. Tekan Ctrl + F Dan cari kod di bawah ini :

a:hover

3. Then , lepas dah cari , copy kod kat bawah ni pulak ye .

color:#FF6699; background:url(URL IMAGE) ;background-repeat: repeat;
text-decoration:underline;

4. Paste kod yang dicopy ini di bawah kod a:hover

5. Jangan lupa untuk gantikan tulisan warna MERAH tu , dgn link image yang anda suka!

Kat bawah ni , ada beberapa contoh URL yang korang boleh guna ok ?:)


 http://i603.photobucket.com/albums/tt117/misdollymie/rainbowhover.gif

....................................................................................................................................

    http://dl5.glitter-graphics.net/pub/590/590935ankbyj1xx4.gif

.................................................................................................................................... 

   http://dl6.glitter-graphics.net/pub/590/590966tdltan40f8.gif

....................................................................................................................................  

http://dl.glitter-graphics.net/pub/590/590941r351ykwhz6.gif

....................................................................................................................................  
  6. HAHA , kalau dah jadi tuh , jangan keluar je terus , Cepat Bagitaw aq! ahaaha :)

No comments: