Ensiklopedia Doktor Chenta

Saturday, 28 January 2012

tutorial meletakkan backgroun ditempat post

.Assalamualaikum.^^
 (Jawab. Jawab .. Tak Jawab Dosa..:)

Holla ~
Heyy beb . 
Ada orang request ..

Tanyakanaq, macam mana nak letak background dekat dalam post kita.
Alah . Macam blog aqnih lahh .. Tak paham apa tuh ? Lihat ini :

  Nak nampak lebih jelas , klik gmbar atas ni .

Ok . Korang dah tengok kan ? Comel tak ? huiks ! 
Oke , jom kita teruskan okeh ? :)

1. Dashboard > Design > Edit Hmtl 

2. Tekan Ctrl F , dan cari kod ini :
.post {

* Kalau tak jumpa , cari lah seakan-akan macam kod ini di bawah bahagian 
/* Posts .

3. Bagi sesiapa yang sudah jumpa tu , korang copy code ini :


-webkit-border-radius: 40px;
width: 650px;
margin: 0 auto;
padding: 0 0 15px;
text-align: left;
background-color: #FFFFFF;
background-image: url(http://i1125.photobucket.com/albums/l597/cotcet96/20070320_313973.gif);
border: 1px solid transparent;
border-top: 0;
}

4. Paste kan di bawah kod .post {

5. Kalau ada jugak yang masih tak jumpa kod ini .. .post { , korang cari main kod dia .. yang ini ..


/* Posts
----------------------------------------------- */





Then , bila dah jumpa , korang paste kan kod ini di bawah bahgian itu :


.post {
-webkit-border-radius: 40px;
width: 650px;
margin: 0 auto;
padding: 0 0 15px;
text-align: left;
background-color: #FFFFFF;
background-image: url(http://i1125.photobucket.com/albums/l597/cotcet96/20070320_313973.gif);
border: 1px solid transparent;
border-top: 0;
}

6. Contohnya , akan jadi macam nih lah ..



  * Yang warna merah tu , URL background itu . Kalau nak cari yang lain , boleh search dekat photobucket , google and kat mana2 je lah :)

7. Ok ! Before SAVE , Preview dulu ye . Takot takk menjadi pulakk . Terkangkang - kangkang korang menangis kangg.. hihokk ~


Ok beb ! Chill yea ~
Selamat Mencuba ! :*
psst .. kalau tak menjadii jugakk , jangan marah aq yea !
cik eiyqa hanya nakk membantu ^^

No comments: