Ensiklopedia Doktor Chenta

Saturday, 28 January 2012

tutorial letak lagu dalam blog


Hye , disebabkan ada orang tanya , mcm mana nak letak lagu dalam blog ,
aq akan bgtaw korang oke ?:)
Ecspeacially , utk budak2 baru nak blaja buat blog ! hehe :)
Sape2 senior2 blog tuh , korang sure dah tahu nyer kan .?
oke! Lets go ! ^_^

1. Korang pergi kat link ini dulu ! >>> KLIK SINI !

2. Then , korang pilih lagu yang korang nak .! Lihat sebelah kana . Ada tak macam pic kat bawah ni ?:

 

**korang boleh pilih , nak lagu BARAT or lagu MALAYSIA
3. Lepas klik mana satu pilihan korang , sebelah kanan , akan keluar abjad nama artis . Then , pilihlah mana2 yang korang suka ! Tapi , ingat ! Ada lagu yang tak akan keluar kod or lagu dia . So , pilihlah lagu lain ok?:)

4. Lepas pilih , akan keluar ATU kod di tengah2 halaman tuh ..

5. Copy Code tu dulu ok ?:)

CARA - CARA UNTUK PASANG MASUK KE DALAM BLOG

1. Log in > Design > Add Gadget > Html/JavaScript

2. Paste kod korang tadi di ruangan html tuh..

3. Da siap . SAVE !

4. Try tengok ! Ada tak , lagu tu  , kat blog korang ? Kalau tak de , p tukar lagu lain cepat ! HAHA!

=SELAMAT MENCUBA=

No comments: