Ensiklopedia Doktor Chenta

Saturday, 28 January 2012

tutorial jumlah pengunjung blog

.Assalamualaikum! :)

Hee . Lama takk buat tutorial lah ..
Banyak orang dah request , tapi aq baru nak buat sekarang..
Sorry taw. Tak de masa =.=

Hari ni , nak ajar korang macam mana nak tahu jumlah orang yang berkunjung ke blog kita . Ada yang dah tahu . Tapi , mungkin juga ramai yang tak tahu .

nak tahu jugak ? Jom ikut Step ! :)


1. Korang KLIK SINI untuk Sign Up !

2. Tekan Sign Up . Akan keluar macam ini :


3. Fill in . Then tekan Register . Lepas tekan register , akan keluar macam ini.


4. Itu makna nye , korang kena verify dulu . Korang pergi lah dekat emel korang tuh , nanti freeonlineusers akan hantar message kat inbox korang .

5. Dah dapat message tuh , korang just tekan link warna biru ok ?

6. Terus keluar mcm ni :


7. Lepas tuh , korang fill lah emel korang dengan password korang kat bahagian atas.

8. Bila dah log in , tekan Link Codes . Buat Macam ni . Letak URL BLOG korang.



9. Tekan ADD . Automatik akan keluar macam ni . Isi kotak merah kat bawah :


10 . Lepas tekan generate code , korang copy kod yang diberi ! :)


TAK TAHU MACAM MANA NAK MASUKKAN ?
Senang je :)

1. Log in > Dashboard > Design > Add a Gadget > Html / Javascript

2. Paste di ruangan tersebut .

3. Save ! Kan senang tuh ! =)


Selamat Mencuba ok ? :)

No comments: