Ensiklopedia Doktor Chenta

Tuesday, 31 January 2012

bagaimana untuk berasa semangat?

Peacee Yo(!) ^_^v


 
Ni Alien ke hape ?? HAHA .
Tak lahh . Ini lah muka orang yang tak bersemangat ! HUHU .




Anda selalu hidup dalam keadaan sugul , monyok , tak bersemangat ? Mari sini !aq kongsikan sedikit tips untuk kita sentiasa dalam keadaan yang bersemangat !

Kalau nak dikatakan , dalam dunia ni semua manusia pasti ada masalahnya tersendiri . Tak ada lah orang yang tak pernah ada masalah seumur hidup mereka . Kan ? Untuk menjadikan diri kita ni lebih bersemangat , janganlah kita pandang kepada masalah-masalah yang kita lalui . 

Korang mesti akan merasa 'down' dengan tak semena-mena !
Jadi , pandanglah kepada penyelesaian masalah . Macam mana caranya ?
Haaa . Korang tanya diri korang , " Macam mana nak selesaikan masalah aku ni??"

Dengan cara menanyakan apa masalah yang kita hadapi , sedikit sebanyak akan membuatkan minda korang tu bekerja keras untuk memberikan idea-idea bagi menyelesaikan masalah2 tersebut !

Macam-macam idea , ilham dan saranan  akan terkeluorr lepas tu .  Korang kena tenang , cool , dan calm down seboleh2nya..

Idea-idea tersebut boleh koang gunakan untuk menyelesaikan masalah korang waktu tu ..

Ingat !! 

Elak memikir masalah.
Elak mengomen masalah.
Elak merasa sakit hati sebab dilanda masalah.

*Tapi tumpukan fikiran 100% sepenuhnya kepada penyelesaian masalah. Kita akan lebih bersemangat nanti !

Keajaiban akan berlaku selepas itu. #TrustMe :)

sedang menaip teringat si dia dan dengan lajunya aq mengarang puisi cinta special for my lover!!hahaha..surelly aq ni minah gila punya jiwang aw hehehe...wink2 ^^
Kurangkai kata indah untuk buatmu tahu
Yang kuucap tak sekedar kata indah
Kuingin kau percaya yang kurasa cinta
Cinta yang indah untuk dirimu yang terindah

Walau kau bersamanya
Meski kau bukan milikku
Dan kutak mungkin menyentuh hatimu
Bagiku kau tetap indah yang terindah

Cinta tak berarti memiliki
Begitu juga dengan semua yang indah
Namun,
Memiliki cinta yang indah adalah anugerah

Jika aku bukan yang kau inginkan
Kukan relakanmu dipeluknya
Menjalani cinta yang indah dengannya
Meski kuterluka.

Kukan terima kenyataan pahit ini
Walau hatiku hancur karena mencintaimu
Mengharap yang indah darimu
Bagiku cinta tetaplah indah

Karena cinta, dua insan dapat menyatu
Menjalani sesuatu yang abadi
Meski cinta yang ku miliki tak kau balas
Cintaku kan selalu indah untukmu
*hehehe...jiwang karat lolz~


No comments: